C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     

Servei d’Assessorament Lingüístic (SAL)

El Servei d’Assessorament Lingüístic des Mercadal s’encarrega tant de les tasques de revisió lingüística internes i externes com de dur a terme el Pla de Dinamització Lingüística de Menorca adaptat al municipi amb una sèrie d’activitats.

El SAL pretén ser un instrument que doni eines i assessorament en matèria de llengua catalana i ofereix els següents serveis:

 

 • Revisió i correcció de documentació de l’Ajuntament: programes, campanyes, notes de premsa, comunicacions internes i externes, pàgina web...
 • Servei extern de consulta, revisió i correcció lingüística de textos en català, i traduccions al català per a la ciutadania i comerços del municipi. Per aquest servei extern, en cas que la tasca vagi més enllà de les consultes puntuals, es tindran en compte els següents criteris:
  • El document no podrà tenir més de 6 pàgines.
  • El retorn de la tasca revisada o traduïda serà entre 48 hores i 15 dies, depenent de la disponibilitat de la feina, ja que la documentació interna és prioritària.
  • El text revisat o traduït ha de tenir una repercussió pública.
 • Realització d’activitats per complir amb al Pla de Dinamització Lingüística.

   
El SAL anima la ciutadania a fer ús d’aquest servei per a consultes sobre llengua, per a la revisió o traducció de textos, per demanar dubtes o per solucionar errades lingüístiques, ja sigui de manera presencial, telefònica o correu electrònic.

El servei es troba ubicat a l’oficina d’atenció turística des Mercadal i és oberta al públic tots els dilluns de 9h a 14h per atendre consultes presencials. També es pot concertar visita en un altre horari, si fos necessari.

Mossets de llengua

Amb aquesta entrada des del SAL de l'Ajuntament començarem les nostres petites intervencions a les xarxes per parlar de les curiositats lingüístiques de l'illa i del nostre poble en particular.

Un «mosset» és el diminutiu d'un «mos», és a dir l'acció de mossegar. Però mossegar es pot fer amb mala intenció (per fer mal a qualcú) o amb bona intenció (normalment per menjar). L'expressió «anar a fer un mos» la deim molt quan volem anar a menjar cosa (normalment poca quantitat) a qualque banda, normalment acompanyats d'algú. Una tapeta de llengua, per exemple (amb tàperes, molt millor). En companyia tot fa molt més bon anar, i es comparteixen coses. No és només l'acció de menjar. Els nostres «mossets de llengua» són açò: petites comparticions de llengua. Però no per mossegar-se-la, si no tot al contrari! Que tenim xerrera!

Xerrera:

Tornam amb els nostres «Mossets de llengua» per explicar coses que trobam d’interès en la nostra manera d’expressar-nos. I com que tenim xerrera, seguirem amb les nostres reflexions. I és que la xerrera són ganes de xerrar, forma que empram ben sovint en la nostra parla quotidiana. Qui no ha dit mai: «Fuuuu, que en tenia de xerrera, en d’açò!». I d’açò també en tenim nosaltres, que ens agrada xerrar de la manera com xerram.

La terminació -era és ben curiosa, i per açò en feim un comentari. És un sufix poc usual en altres territoris de parla catalana, però que a Menorca és ben viu i també productiu. Es tracta d’una terminació que, posada darrere un verb, ens serveix per formar una nova paraula que és un nom que significa «ganes de fer l’acció del verb». Així, si qualcú té ganes de fumar, en deim que té fumera; si qualcú té ganes de rosegar, en deim roseguera (roeguera, en la nostra pronúncia, que té ganes de roegar, però no és gana, realment); si qualcú té ganes de colcar cavall perquè fa estona que no hi va, direm que té colquera. I així, amb el que vulguem. D’aquesta manera, com a parlants de la nostra llengua viva podem fer noms nous a partir d’aquesta terminació, a gust del qui parla. Segur que més d’una vegada us han sortit paraules noves, amb açò. O és que amb açò de la pandèmia i haver de mantenir les distàncies amb la gent i no poder-vos abraçar amb ningú no us agafa abracera?

Us animam a participar a les nostres entrades, a dir-hi la vostra i a proposar-nos temes si us ve de gust.

Aquests són els contactes del servei:

serling.esmercadal@gmail.com
Tel.: 660 661 241
 
 
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries