C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal - Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76   
     

       
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LOGO
     

Un passeig pes Mercadal

alt text

Descobriu Es Mercadal!

Us proposem un passeig pel temps, pels encants del nostre poble de cases blanques i carrers plents de tranquil·litat.

Descobriu la bellesa de la nostra localitat i gaudiu del nostre patrimoni històric, herència del passat.
L’ALJUB

alt text Sortint des Mercadal en direcció a Ciutadella s’hi troba un dels elements més emblemàtics i significatius de les dominacions britàniques. Es tracta d’un gran aljub que es va començar a construir l’any 1735 per ordre del governador anglès Richard Kane.

Aquest gran dipòsit d’aigua, que recull les pluges per mitjà de la seva gran terrassa i les canalitzacions que la condueixen al gran dipòsit interior, tenia com a finalitat abastir les tropes a mig camí entre Maó i Ciutadella.


Aquesta construcció monumental té unes mides de 20 per 40 metres per nou d’altura. Aquesta obra és, indubtablement, obra d’un enginyer militar com ho demostra l’aspecte massís dels murs atalussats que envolten la gran cisterna i motllura del coronament, a l’estil de les fortificacions de l’època. No obstant, des de ja fa molts anys i fins l’actualitat els mercadalencs acudeixen a cercar la seva aigua de gran qualitat.L’ESGLÉSIA

alt text L’església de Sant Martí des Mercadal està construïda sobre els fonaments de la que llavors s’anomenà l’església vella. Aquesta edificació comença a construir-se l’agost de l’any 1767, moment en què el poble des Mercadal experimentà una lleu expansió.

Aquesta edificació comença a construir-se l’agost de l’any 1767, moment en què el poble des Mercadal experimentà una lleu expansió.

Es tracta d’un temple espaiós i de senzilles línies amb clares reminiscències renaixentistes que li confereixen un aspecte elegant. La coberta és amb volta de canó i amb una magnífica il·luminació gràcies a les vidrieres que es troben a la part alta. Adossada a nau central s’hi troba una sòlida torre campanar que escampa el repic de les seves campanes arreu de la població.alt text SA FERRERIA DEN CARRETERO

Aquest establiment ferrer data de principis del segle passat i esdevenia el lloc d’un ofici indispensable dins l’economia rural del segle XX.

L’atractiu actual d’aquesta ferreria regentada per la família Carretero radica en el fet que manté intactes les instal·lacions i els equipaments propis d’aquest treball, abans de la mecanització.

A més conserva una importantíssima col·lecció d’eines i estris fabricats amb el ferro que durant tants d’anys es va picar a la seva enclusa.UN MOLÍ DEL SEGLE PASSAT

alt text Petit molí fariner de mitjans del segle XX que es va traslladar i instal·lar en un local del Pla de ses eres.

Es tracta d’un molí que funcionava amb el sistema austro-hongarès i que inicialment s’activava amb gasògen i que més endavant va ser adaptat per a poder funcionar amb electricitat.

Es tracta d’un dels pocs elements conservats i que dóna testimoni del patrimoni històrico-industrial de l’illa de Menorca.
EL TORO

La muntanya del Toro és el referent espiritual de l’illa de Menorca. Sobre el cim d’aquesta muntanya s’ha escrit molt. Els mercadalencs, com els menorquins, sempre han tingut un especial sentiment cap aquest punt més alt de l’illa (357 m.) que, ja des de l’època medieval, acull mostres de la simbologia religiosa.

Després de molts segles d’ocupació i diverses restauracions, als voltants dels anys quaranta un grup de frares ermitans van fer-se càrrec del monestir. Aquest col·lectiu vivien de la terra del convent i d’allò que en podien treure, essent la seva primera ocupació el recolliment i l’oració.

Als frares els van succeir les monges franciscanes qui es van fer càrrec del centre de culte fins l’actualitat. Elles conserven el santuari i exerceixen d’amfitriones en nombroses ocasions al llarg de l’any en què les trobades i celebracions religioses converteixen el Toro en el centre espiritual de l’illa.

Al Toro també s’hi conserva part de la memòria històrica menorquina en forma de monument com són els dedicats als emigrants menorquins a Florida els soldats morts a la guerra de l’Àfrica.

 

 
C/ Major, 16 - 07740 Es Mercadal
Tf/ 971 37 50 02 - Fax: 971 37 55 76
general@esmercadal.es

       
Avís Legal  |  Accessibilitat  |  XHTML 1.0  |  CSS 2.1  |  RSS
Ajuntament de Ferreries